Smażony ryż z warzywami

4.47 (145 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i tanie danie wegetariańskie

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż basmati: 200 gramów
    - papryczka chilli: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - marchew: 2 sztuki
    - kapusta pekińska: 200 gramów
    - mrożony zielony groszek: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cebulka dymka: 3 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - ciemny sos sojowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Papryczkę chilli oraz czosnek bardzo drobno siekamy i rozcieramy z solą na pastę.
  • 2. Na patelni o grubym dnie lub w woku rozgrzewamy olej i przez 5 minut smażymy marchewkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy drobno poszatkowaną kapustę pekińską oraz pastę z czosnku i chilli i smażymy przez minutę. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i smażymy przez minutę.
  • 3. Jajka roztrzepujemy po czym wolno i cienkim strumieniem wlewamy je do smażonego ryżu. Podczas wlewania jajek ryż trzeba cały czas intensywnie mieszać. Na koniec dodajemy posiekaną cebulę dymkę, mrożony groszek i sos sojowy. Cały czas mieszając podgrzewamy wszystko od 3 do 4 minut aż groszek będzie ciepły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować