Ryż zapiekany z warzywami

4.48 (196 ocen)

  • 45 min

Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, składa się ze składników, które przeważnie zawsze się posiada.

  • 45 min

Składniki:

  • 200g ryżu
    1 duża marchewka
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    4 łyżki groszku konserwowego
    garść natki pietruszki
    1,5 szklanki bulionu
    20dag startego sera zółtego
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Ryż zapiekany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż zapiekany z warzywami 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, góra- dół. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju w rondlu. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażyć minutę. Następnie dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, wsypać surowy ryż i podsmażać minutę. Wlać bulion, zagotować i gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać kukurydzę, groszek oraz natkę pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec bez przykrycia przez 10 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

Porady

Można dodać też pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować