Rosół z mięsnymi pierożkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny domowy rosół wzbogaciłam o mięsne pierożki, ostatnio takie pierożki w rosole cieszą się dużą popularnością na komuniach, imprezach, weselach. Przekonajcie się sami bo smakuje obłędnie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół z kurczaka:
    3 ćwiartki duże z kurczaka
    3 marchewki
    pietruszka duża
    kawałeczek kapusty włoskiej
    natka pietruszki
    1/2 pora
    3/4 selera
    4 ząbki czosnku
    cebula duża opalona
    pieprz kolorowy
    sól różowa himalajska

    Ciasto na pierogi:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Farsz:
    3 ćwiartki z kurczaka (ugotowane z rosołu)
    cebula mała
    łyżka masła
    szczypta kucharka

    Dekoracja:
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Pierogi

Rosół z mięsnymi pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą ok 4 liter i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę przypieczoną na kuchence. Rosół gotować na bardzo wolnym ogniu ok godziny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Gdy mięso w rosole będzie miękkie, wyjąć i obrać z skór i kości i zmielić w maszynce o drobnych sitach. Do garnka przełożyć masło, dodać pokrojoną w drobno cebulkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso i podsmażyć około 5 minut razem.
  • 3. Do miseczki wsypać mąkę, wodę, dodać sól, oliwę, zarobić ciasto. Ciasto zarobić ręką około 5 minut. Przykryć miseczką plastikową i odstawić aby odpoczęło na około 20 minut.
  • pierogi 4. Następnie ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować cienko. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz i zlepiać małe pierożki.
  • pierogi 5. W garnku zagotować wodę, posolić ok pół łyżeczki, gdy woda zacznie się gotować, wrzucać delikatnie pierogi. Pierogi gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyciągnąć z wody i ubrać na talerz, zalewając gorącym rosołem.

Porady

Rosół podawać udekorowany pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować