Rosół z pierożkami mięsno borowikowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Uwierzcie mi taki zwykły oklepany rosół zyskuje nowego życia, mięsne pierożki z dodatkiem borowików są przepyszne. Jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść grzybów można pominąć. Ja taki rosół mogłabym jeść codziennie. Takie danie podałam na niedzielny obiad rodzince byli zachwyceni że pierożki mięsne tak świetnie smakują w rosole.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rosół z kurczaka:
    2 ćwiartki duże z kurczaka
    1 skrzydło z indyka
    2 średnie kapelusze borowika
    3 marchewki
    pietruszka duża
    kawałeczek kapusty włoskiej
    natka pietruszki
    1/2 pora
    3/4 selera
    4 ząbki czosnku
    cebula duża opalona
    pieprz kolorowy
    sól różowa himalajska

    Ciasto na pierogi:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Farsz:
    mięso ugotowane z rosołu
    6 borowików
    cebula mała
    2 łyżki masła
    szczypta kucharka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rosół z pierożkami mięsno borowikowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą ok 4 liter i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę przypieczoną na kuchence, oczyszczone kapelusze borowika. Rosół gotować na bardzo wolnym ogniu ok godziny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Gdy mięso w rosole będzie miękkie, wyjąć i obrać ze skóry i kości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych sitach. Do garnka przełożyć masło, dodać pokrojoną w drobno kosteczkę cebulkę oraz borowiki i podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso i podsmażyć około 10 minut razem.
  • 3. Do miseczki wsypać mąkę, wodę, dodać sól, oliwę, zarobić ciasto. Ciasto zarobić ręką około 5 minut. Przykryć miseczką plastikową i odstawić aby odpoczęło na około 10 minut.
  • 4. Następnie ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować cienko. Za pomocą literatki wykrawać małe kółka, nakładać gotowy farsz i zlepiać małe pierożki.
  • 5. W garnku zagotować wodę, posolić ok pół łyżeczki, gdy woda zacznie się gotować, wrzucać delikatnie pierogi. Pierogi gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyciągnąć z wody i ubrać na talerz, zalewając gorącym rosołem, pierożki podawać udekorowane marchewką pokrojoną w kosteczkę.

Porady

Danie idealnie pasuje na różne uroczystości domowe. Z podanej porcji otrzymałam 140 małych pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować