Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza zupa kalafiorowa jest trochę inna niż zwykle.
Przygotowuję ją zazwyczaj z ziemniakami , lecz dzisiaj podaję ją z mięsnymi pierożkami.
W sezonie letnim tej zupy nie może zabraknąć na moim stole.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet kurczaka 300 g,
    skrzydełka z kaczki 3 szt,
    cebula 1 szt,
    ząbki czosnku 3,
    liście laurowe 2,
    ziele angielskie 4 ziarenka,
    natka pietruszki lub koperek 1/2 pęczka,
    marchewki 2 szt,
    ser 1/4 szt,
    kalafior 1/2 szt,
    śmietana 4 -5 łyżek,( lub śmietana 30 % 100 ml),
    dodatkowo ;
    pierogi z mięsem 1 op,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pierogi

Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafiorowa z mięsnymi pierożkami 1. Przygotowanie rosołu;

    Do większego garnka wkładamy oczyszczone, opłukane mięso , zalewamy zimną wodą.
    Dodajemy czosnek, cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe.
    Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu około godziny, zdejmując wytworzone podczas gotowania szumowiny.
    Po ugotowaniu wyjmujemy z rosołu mięso, cebulę i czosnek, a dodajemy oczyszczoną, pokrojoną na małe kawałki włoszczyznę.
    Ponownie gotujemy około 15 minut na średnim ogniu.
    Kalafior oczyszczamy ,myjemy i dzielimy na różyczki.
    Następnie różyczki dodajemy do rosołu.
    Gotujemy następne 15 - 20 minut aż kalafior będzie miękki lecz nie rozgotowany.
    Do mniejszego garnuszka odlewamy chochlę rosołu, dodajemy śmietanę i mieszamy.
    Roztwór rosołu ze śmietaną dodajemy do całej zupy.
    Dodajemy posiekany koperek ( u mnie posiekana natka pietruszki).
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
    Gotujemy około 10 minut od wypłynięcia nad powierzchnię wody.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Zupę rozlewamy na talerze dodajemy połówki pierogów, posypujemy jeszcze posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

Pierożki z mięsem możemy przygotować same lub kupić gotowe w sklepie. Mięso obieramy i ponownie wkładamy do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Koper Mięso Śmietana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować