Rosół z udek drobiowych

4.99 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny rosół z udek kurczaka lub ćwiartek, taki rosół wychodzi klarowny i żółciutki jakby na wiejskim kurczaku. Dzięki dużej zawartości warzyw wychodzi naprawdę dobry, pierwszą zagotowaną wodę należy wylać, rosół gotujemy na drugiej wodzie pozbywamy się wtedy antybiotyków którymi kurczaki są karmione.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka lub ćwiartki
    2 duże marchewki
    duża pietruszka korzeń
    1/2 średniego selera
    1/2 pora dużego
    kawałek kapusty włoskiej
    1/2 główki czosnku
    natka pietruszki
    2 małe cebule
    sól himalajska
    pieprz kolorowy

    Dodatkowo:
    makaron nitki
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Rosół z udek drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka opłukać i zlać ok 3 litrami wody, zagotować. Pogotować na małym ogniu ok 10 minut a następnie wylać całą wodę, przepłukać mięso i włożyć do czystego garnka.
  • 2. Garnek z mięsem zalać 4 litrami wody i postawić na małym ogniu, jak wyjdą szumowiny zebrać. Marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę obrać, marchewkę pokroić z pietruszką i selerem na mniejsze części a cebulę opalić na palniku lub patelni suchej. Dodać do rosołu, do zupy dodać również pół główki czosnku, kapustę włoską, przekrojonego na połowę pora oraz natkę pietruszki. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny ma tylko ,,pyrkać,,
  • 3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokroić w kostkę i ułożyć na makaronie, gorącym rosołem zalewamy makaron, podajemy. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Mięso Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować