Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI

4.5 (170 ocen)

To danie kuchni gruzińskiej, robi się je wbrew pozorom bardzo szybko. Płyn wytworzony podczas gotowania wyróżnia je wśród innych "pierogów".

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    60 dag mąki pszennej
    1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju

    Składniki na farsz;
    40 dag mielonego mięsa wieprzowego
    40 dag mielonego mięsa wołowego
    2 średnie cebule
    1.5 łyżeczki soli
    pół łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
    2 łyżeczki przyprawy tandoori masala ( to mieszanka przypraw takich jak - kolendra mielona, kumin mielony, czosnek)
    pół szklanki bulionu mięsnego
    olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pierogi

Gruzińskie pierogi z mięsem - chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy stopniowo wodę mieszając mąkę. Wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać ze jest jej za dużo. Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz.

    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy ręką mięso stopniowo dolewając bulion. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona bierzemy się za robienie pierożków.
    Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła o średnicy około 10 cm. Ja użyłam do tego pucharek do deserów. Na środek każdego koła wykładamy łyżkę farszu. Następnie zlepiamy na zakładki. Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.
    Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek, gotujmy ok  8- 10 min od momentu wypłynięcia.

Porady

Po ugotowaniu łapiemy sakiewkę za powstały "guziczek" lekko nagryzamy i wysysamy płyn który powstał w środku w czasie gotowania mięsa a następnie zjadamy całą resztę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieprz Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, sprawdźcie też inne pomysły na dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować