Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI

  • wyświetlono: 11485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To danie kuchni gruzińskiej, robi się je wbrew pozorom bardzo szybko. Płyn wytworzony podczas gotowania wyróżnia je wśród innych "pierogów".

elapolo

Składniki

Składniki na ciasto;
60 dag mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Składniki na farsz;
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
40 dag mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1.5 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
2 łyżeczki przyprawy tandoori masala ( to mieszanka przypraw takich jak - kolendra mielona, kumin mielony, czosnek)
pół szklanki bulionu mięsnego
olej do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI

  • 1. Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy stopniowo wodę mieszając mąkę. Wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać ze jest jej za dużo. Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz.

    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy ręką mięso stopniowo dolewając bulion. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona bierzemy się za robienie pierożków.
    Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła o średnicy około 10 cm. Ja użyłam do tego pucharek do deserów. Na środek każdego koła wykładamy łyżkę farszu. Następnie zlepiamy na zakładki. Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.
    Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek, gotujmy ok  8- 10 min od momentu wypłynięcia.

Jeśli posmakował Wam ten przepis, sprawdźcie też inne pomysły na dania kuchni gruzińskiej. 

Porady

Po ugotowaniu łapiemy sakiewkę za powstały "guziczek" lekko nagryzamy i wysysamy płyn który powstał w środku w czasie gotowania mięsa a następnie zjadamy całą resztę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiz_roznych_stron_swiatamięso wieprzowekuchnia gruzińskamięso wołowerosółsólpieprzchinkaliGruzja

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi z miesem

Dodane przez: koalka

Pierogi z mięsem z kurczaka

Jako entuzjasta jedzenia pierogów,...

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

image-1jt1w1k

Dodane przez: madzia17092001

Pierogi z mięsem

Ciasto na pierogi od zawsze wydawało...

Pierogi z mięsem mielonym

Dodane przez: Paaancia

Pierogi z mięsem mielonym

Kiedy pierogi pojawiają się u mnie...

Pierogi z miesem

Dodane przez: peggi

Pierogi z mięsem

Te pierogi pamiętam z dzieciństwa,...

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: dagita

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis powstał dla odmiany zwykłych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE