Roladki z makaronu lasagne

  • wyświetlono: 2929 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :)

kasiac
  • 90min

Składniki

8 szt.

Sos mięsny
400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
50 g boczku wędzonego
1 łyżka oleju
1 duża cebula
1 szkl. bulionu z kurczaka
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka octu z czerwonego wina
0,5 łyżeczki cukru
ewentualnie sól do smaku

Sos pomidorowy
1 duża puszka pomidorów (560 g)
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka octu z czerwonego wina
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

oraz:
8 płatów makaronu Lasagne
1 średnia cukinia
1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy
forma do zapiekania 19 x 24 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z makaronu lasagne

  • 1. Sos mięsny: <Br>
    Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba.
  • 2. Sos pomidorowy: <Br>
    Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli.
  • 3. Przygotowanie roladek: <Br>

    Piekarnik nagrzać do 200°C.
    Makaron podgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, aby trochę zmiękł wkładając nie więcej niż 2 płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia.

    Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki.

    Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu.

    Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie.
    Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.
    Potrawę wyjąć i odstawić na 5 minut przed podzieleniem na porcje, aby farsz się zestalił.
  • 4. Tym przepisem chciałam pokazać, że w makaronie lasagne tkwi ogromny potencjał. Dzięki tym prostokątnym płatom można go pokroić w paski lub wykrawać różne kształty foremkami do wykrawania ciasteczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadroladkisezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamięso mielonePomidorymozzarellaCukinialasagnekuchnia włoskasos pomidorowyZapiekankiprzyjęciasos bologneseimprezyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

lasagne z pomidorami i cukinią

Dodane przez: kabamaiga

Lasagne z cukinią i pomidorami

Lekki obiad wprost z południa.

lasagne

Dodane przez: marysiaz

Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

Na deszczowy poniedziałek lasagne...

image-0evkx0x

Dodane przez: SiostryPlewa

Dietetyczna lasagne z cukinią

Nie ma w niej makaronu, więc jest...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Lasagne z brokułami i kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem...

lasagne z łososiem

Dodane przez: ao12

Lasagne z łososiem.

Kocham włoską kuchnię za bogactwo...

lasagne

Dodane przez: agazlotko

Lasagne z sosem słodko- kwaśnym

Danie, które z pewnością nie raz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE