Napoleonka ekspres

  • wyświetlono: 3813 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealna na elegancki deser w tygodniu, kiedy liczy się każda minuta. Napoleonka, z którą nie ma dużo zabawy. Na gotowym cieście francuskim, przełożona budyniem i gruszkami. Jeśli używamy mrożonego ciasta, dobrze jest dzień wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki.

kasiac

Składniki

Na 12 ciastek:

1 płat ciasta francuskiego 25 x 40 cm
1 białko rozmieszane z 1 łyżeczką wody

krem:
500 ml mleka
niecałe 0,5 szkl cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,5 szkl mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka masła

ponadto:
2 gruszki
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania przepisu:

Napoleonka ekspres

  • 1. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na 12 części (kwadraty o boku około 6 cm). Przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w niewielkich odstępach. Każdą część posmarować białkiem z wodą i upiec na złoty kolor (około 12 minut). Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce.

    Krem: W garnku z grubym dnem zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wlać do miski, wsypać mąkę, dodać żółtko i wymieszać mątewką tak, aby nie było grudek mąki. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać do niego zawartość miski, zmniejszyć moc palnika na średni i cały czas mieszając ugotować budyń. Gotować 1 minutę. Zestawić z palnika i wmieszać cukier waniliowy lub wanilię. Ostudzić. Aby budyń został gładki (nie było na jego powierzchni „kożucha”), trzeba przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Najszybciej budyń studzi się w dużej misce z kostkami lodu.

    Gruszki: obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą tarki. Plasterki gruszek włożyć do miseczki i polać sokiem z cytryny, aby zachowały ładny kolor. Wymieszać.
    Wystudzone ciastka francuskie – poduszeczki przekroić na pół (jak bułki) i na dolne ich części dać po jednej dużej łyżce budyniu. Na nim kładziemy cienką warstwę gruszek i przykrywamy górną częścią ciasta. Przed podaniem napoleonki posypać cukrem pudrem.
    Najlepiej, jeśli mamy czas, schłodzić je przez 1-2 godziny w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieciasto francuskieurodzinygruszkibudyńkrem budyniowykremówkadla dzieciPrzekładaniecciasto bez pieczeniaprzyjęciaSzybki deserimieninynapoleonkałatwy deserimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Napoleonka

Dodane przez: SylwiaSad1983

Napoleonka

Ciasto jest przede wszystkim niezwykle:...

Napoleonka

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Napoleonka

W lodówce miałam leżeć opakowanie...

Napoleonka

Dodane przez: beatab9

Napoleonka

Wykwintny deser do kawy

image-0rppkid

Dodane przez: Iza2324

Napoleonka

To ciasto jest jednym z pierwszych...

Dodane przez: anka1988

Napoleonka

Jedno z moich pierwszych ciast...

napoleonka

Dodane przez: Konto nieaktywne

NAPOLEONKA

Ten przepis znalazłam w starym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE