Napoleonka ekspres

4.5 (167 ocen)

Idealna na elegancki deser w tygodniu, kiedy liczy się każda minuta. Napoleonka, z którą nie ma dużo zabawy. Na gotowym cieście francuskim, przełożona budyniem i gruszkami. Jeśli używamy mrożonego ciasta, dobrze jest dzień wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki.

Składniki:

  • Na 12 ciastek:

    1 płat ciasta francuskiego 25 x 40 cm
    1 białko rozmieszane z 1 łyżeczką wody

    krem:
    500 ml mleka
    niecałe 0,5 szkl cukru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    0,5 szkl mąki pszennej
    1 żółtko
    1 łyżka masła

    ponadto:
    2 gruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier puder do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Napoleonka ekspres - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na 12 części (kwadraty o boku około 6 cm). Przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w niewielkich odstępach. Każdą część posmarować białkiem z wodą i upiec na złoty kolor (około 12 minut). Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce.

    Krem: W garnku z grubym dnem zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wlać do miski, wsypać mąkę, dodać żółtko i wymieszać mątewką tak, aby nie było grudek mąki. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać do niego zawartość miski, zmniejszyć moc palnika na średni i cały czas mieszając ugotować budyń. Gotować 1 minutę. Zestawić z palnika i wmieszać cukier waniliowy lub wanilię. Ostudzić. Aby budyń został gładki (nie było na jego powierzchni „kożucha”), trzeba przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Najszybciej budyń studzi się w dużej misce z kostkami lodu.

    Gruszki: obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą tarki. Plasterki gruszek włożyć do miseczki i polać sokiem z cytryny, aby zachowały ładny kolor. Wymieszać.
    Wystudzone ciastka francuskie – poduszeczki przekroić na pół (jak bułki) i na dolne ich części dać po jednej dużej łyżce budyniu. Na nim kładziemy cienką warstwę gruszek i przykrywamy górną częścią ciasta. Przed podaniem napoleonki posypać cukrem pudrem.
    Najlepiej, jeśli mamy czas, schłodzić je przez 1-2 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować