Babka z czekoladą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować małą foremkę babkową lub tortownicę 21 cm
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką.
Czekoladę posiekać w kostkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze się wmiesza.
Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta.
Białka ubić ze szczyptą soli. Ubite białka wmieszać łyżką w ciasto.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 50 - 60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku.
Studzić 10 minut w foremce, a później na kratce.
Komentarze