Babka z czekoladą i wiśniami

4.48 (202 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Czekolada i kwaskowate wiśnie to wspaniały duet.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 10 dkg cukru pudru
    10 dkg miękkiego masła
    3 jajka (osobno żółtka i ubite białka)
    20 dkg mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g czekolady deserowej
    100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych)
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z czekoladą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować małą foremkę babkową lub tortownicę 21 cm

    Piekarnik nagrzać do 175°C.
    Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką.
    Czekoladę posiekać w kostkę.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze się wmiesza.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta.
    Białka ubić ze szczyptą soli. Ubite białka wmieszać łyżką w ciasto.
    Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
    Piec 50 - 60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku.
    Studzić 10 minut w foremce, a później na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować