Roladki z dorsza z grzybami i selerem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dla tych co nie lubią karpia, polecam dorsza z dodatkiem grzybów leśnych w sosie selerowym.Szybkie, proste do zrobienia, a zaskoczymy naszą rodzinę smacznie.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg filetu z dorsza

    1 garść podgrzybków suszonych

    1 cebula

    masło klarowane

    sól, pieprz

    przyprawa do ryb


    sos selerowy:

    1 seler średnia

    1 cebula

    masło klarowane

    2 trójkąty serki topione

    1/2 szklanki śmietany 30 %

    2 szklanki wody

    3 łyżki octu winnego

    sól, pieprz czerwony

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Ryba

Roladki z dorsza z grzybami i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone moczę w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień, przekładam razem z wodą do garnka i gotuję około godzinę aż będą miękkie.

    Z filetu z dorsza odcinam skórę. Jej nie potrzebujemy. Kroję go na trzy części. Potrzebuję węższe paski ale dłuższe. Posypuję, solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną cebulę, dodaje pokrojone grzyby, doprawiam solą, pieprzem. Farsz układam na kawałkach ryby i zwijam. Spinam wykałaczkami.


    Sos:

    Cebulę pokrojoną podsmażam na maśle, dodaję startą seler na tarce jarzynowej, ocet winny i chwilę przesmażam. Dolewam wodę i duszę seler około 10 minut. Przekładam do garnka, wkładam koreczki z ryby i duszę całość pod przykryciem około 10 minut. Wyjmuję koreczki na talerz. Seler miksuję blenderem, dolewam śmietanę, dodaję serki, doprawiam, solą, pieprzem i chwilę podgrzewam. Roladki podaję z sosem, natką, i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Grzyby Ryby Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować