Smażony filet z dorsza

  • wyświetlono: 42205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

smacznie i zdrowo

IMG_1811
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Filet z dorsza
Sok z cytryny
Sól lub przyprawa uniwersalna
Pieprz cytrynowy lub kolorowy
Mąka do panierki

Sposób przygotowania przepisu:

Smażony filet z dorsza

  • 1. Filety z dorsza opłukać , osuszyć, spryskać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą lub przyprawą uniwersalną i pieprzem cytrynowym lub kolorowym. Odstawić na 30 minut. potem panierować w mące i obsmażyć. Grubsze porcje dopiec w piekarniku ok. 10 minut.wtedy skrapiam je trochę winem zaraz po upieczeniu.

    Rybę podaję z ziemniakami z wody
    i surówką z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, oliwą, kawałkiem startej marchewki i doprawiam cukrem do smaku.

Porady

Czy wiesz, że:
Panierka do ryb będzie złocista, jeśli przygotujesz ją z mąki kukurydzianej pół na pół z mąką ziemniaczaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuWigiliadorszdorsz smażony

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qeh76c

Dodane przez: Ewelina Marcin

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową...

Dorsz to klasyka, ale w połączeniu...

dorsz zapieczony

Dodane przez: ewaeu

Dorsz smażony i zapieczony

Dorsz bałtycki to bardzo smaczna...

image-1mhahka

Dodane przez: Mariola123

Dorsz smażony w cieście

Ryba w cieście to świetna propozycja...

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Dodane przez: akrobatka22

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Zdrowy, pełnowartościowy obiad...

Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Dodane przez: monika016

Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Danie, które robi się samo:). By...

Filet z dorsza z blanszowanym szpinakiem na ryżu z warzywami

Dodane przez: Grzegorz Pittner

Filet z dorsza z blanszowanym szpinakiem...

Dzisiaj, przy tak upalnym dniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE