Roladki wołowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam to danie i gdy tylko uda mi się zdobyć dobrej jakości wołowinę, przygotowuję te zrazy dla rodziny.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów wołowiny na zrazy
    1 słoiczek ostrej musztardy
    2 cebule
    6 cienkich podłużnych plastrów boczku
    3 ogórki kiszone
    Olej
    Sól, pieprz
    Papryka mielona ostra i słodka
    Czosnek mielony
    Majeranek
    Rozmaryn
    Tymianek
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Zrazy

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy kawałek wołowiny smarujemy musztardą.
    Na 6 zrazów potrzebujemy cały słoiczek.
  • 2. Na zrazy wykładamy po 1 plastrze boczku.
  • 3. Obkładamy zrazy cienko pokrojonymi plastrami ogórka.
  • 4. Dodajemy warstwę cebuli pokrojonej w piórka.
  • 5. Zrazy spinamy wykałaczkami.
  • 6. Na rozgrzanym oleju smażymy rolady.
    Potrzebny duży ogień, by roladki pięknie zbrązowiały.
  • 7. Obracamy rolady kilkakrotnie by z każdej strony były ładnie usmażone.
  • 8. Wyjmujemy wykałaczki jeszcze gdy mięso jest na patelni. Usmażone zachowują swoją formę.
  • 9. Solimy i doprawiamy pieprzem dopiero teraz. Dzięki temu mięso będzie miękkie.
  • 10. Dodajemy przyprawy, liście laurowe i zalewamy gorącą wodą, ok. 1 szklanki.
  • 11. Dusimy pod przykryciem około 2 godzin od czasu do czasu obracając rolady. Im dłużej tym lepiej.
    Smacznego!

Porady

Cały czas smażę mięso pod przykryciem. Nawet na początku. Na patelnię wrzucam cebulę, boczek i ogórki, jeśli zostały mi podczas zwijania roladek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować