Roladki wołowe

4.5 (199 ocen)

Roladki wołowe normalnie gotuje się dosyć długo. Dzieki szybkowarowi możemy przygotować je dużo szybciej i są naprawdę przepyszne a mięsko rozpływa sie w ustach . . .

Składniki:

  • 2 ładne plastry wołowiny
    2 małe ogórki kiszone
    1 średnia cebula
    6 małych plasterków boczku lub 2 długie paski na każda roladke po jednym
    musztarda (u mnie develey bawarska)
    papryka czerwona w proszku
    sól morska,pieprz wg.uznania
    olej rzepakowy do smażenia
    Na sos:
    2 garście suszonych grzybów leśnych
    4 kulki ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 łyżka mąki (do zaciągnięcia sosu)
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wodą (3 szklanki) i gotujemy do miękkości.Odcedzamy zachowując wywar. Przestudzone kroimy na mniejsze kawałki. Wywar i wodę przelewamy do szybkowara.Dodajemy zielę i listek,delikatnie solimy i pieprzymy-odstawiamy
  • 2. Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy na jak najcieńsze płaty,najlepiej przez folię żeby nie podziurawić go.
  • 3. Każdy smarujemy musztardą,oprószamy solą i pieprzem.Na wierz wykładamy boczek,na boczek drobno posiekana cebulkę i ogórka. Zawijamy,najpierw dłuższe boki a następnie w rulon. Każdą roladkę owijamy nicią i mocno oprószamy papryką słodką.Przekładamy na rozgrzany olej i przesmażamy je z wszystkich stron.
  • etapy przygotowania 4. Gotowe wkładamy do szybkowara z wywarem. Przykrywamy pokrywą i ustawiamy na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszamy ogień minimalnie i "szybkowarowarujemy" 20 minut Zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak sie zagotuje wywar zaciagamy sos mąką wymieszaną z wodą,chwilke gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem....
    Podajemy z ulubionymi dodatkami
    Smacznego . . . .

Porady

Przed podaniem oczywiście ściągamy nici .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować