ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE

4.47 (166 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zrazy z tego przepisu są naprawdę kruche i mięciutkie, a sos jest bardzo aromatyczny

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 500 g wołowiny, np. ligawy
    ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu
    1 mała papryka czerwona
    2-3 ogórki kiszone
    8 cienkich plasterków boczku
    ok. 6 łyżeczek musztardy
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2-3 suszone grzyby
    1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu)
    500 ml bulionu
    sól, pieprz
    liść laurowy, ziele angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wołowe/wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy składniki:
    Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w słupki. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy. Zarówno wołowinę, jak i wieprzowinę kroimy na 4 plastry mniej więcej równej grubości - razem powinniśmy mieć 8 plastrów mięsa. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą i smarujemy z jednej strony musztardą. Na musztardę kładziemy plasterek boczku oraz przy brzegu układamy słupek papryki i ogórka kiszonego. Boki mięsa składamy do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon i spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące ( 2 łyżki mąki odkładamy do zagęszczenia sosu), smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju po 1-2 min. z każdej strony i przenosimy do garnka.
  • 3. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącym bulionem. Gdy jest taka potrzeba, dopełniamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny
  • 4. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz.W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki pszennej i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.

Porady

Sos możemy również zblendować po zagotowaniu, będzie wówczas gładki i gęstszy. Wcześniej należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie, natomiast grzybki zostawiamy - sos będzie miał wtedy lekko grzybkowy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ogórek Papryka Wieprzowina Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować