ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE

  • wyświetlono: 1819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Zrazy z tego przepisu są naprawdę kruche i mięciutkie, a sos jest bardzo aromatyczny

P6221168
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

ok. 500 g wołowiny, np. ligawy
ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu
1 mała papryka czerwona
2-3 ogórki kiszone
8 cienkich plasterków boczku
ok. 6 łyżeczek musztardy
2 cebule
2 ząbki czosnku
2-3 suszone grzyby
1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu)
500 ml bulionu
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE

  • 1. Przygotowujemy składniki:
    Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w słupki. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy. Zarówno wołowinę, jak i wieprzowinę kroimy na 4 plastry mniej więcej równej grubości - razem powinniśmy mieć 8 plastrów mięsa. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą i smarujemy z jednej strony musztardą. Na musztardę kładziemy plasterek boczku oraz przy brzegu układamy słupek papryki i ogórka kiszonego. Boki mięsa składamy do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon i spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące ( 2 łyżki mąki odkładamy do zagęszczenia sosu), smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju po 1-2 min. z każdej strony i przenosimy do garnka.
  • 3. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącym bulionem. Gdy jest taka potrzeba, dopełniamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny
  • 4. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz.W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki pszennej i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.

Porady

Sos możemy również zblendować po zagotowaniu, będzie wówczas gładki i gęstszy. Wcześniej należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie, natomiast grzybki zostawiamy - sos będzie miał wtedy lekko grzybkowy posmak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykawołowinaboczekwieprzowinaobiadniedzielny obiadzrazyogórek kiszony

Komentarze

Podobne przepisy

Zrazy wieprzowe z ogórkiem

Dodane przez: Bożena1960

Zrazy wieprzowe z ogórkiem

Zrazy z wieprzowiny to danie popularne...

Zrazy wieprzowe bez zawijania

Dodane przez: 23ewelina

Zrazy wieprzowe bez zawijania

Pyszne danie,które zachwyci każdego....

image-23kserr

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Zrazy wołowe z ogórkiem

Uczta dla mięsożerców, czyli plastry...

zrazy wołowe ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Zrazy wołowe ze szparagami

Sezon na szparagi trwa :) Zapraszam...

zrazy

Dodane przez: maalikaa

Zrazy wieprzowe z małosolnym ogórkiem

Dziś proponuje Wam pyszne soczyste...

Zrazy wołowe z musztardą

Dodane przez: szynszyla

Zrazy wołowe z musztardą

Pięknie zrumienione, idealne z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE