Roladki wołowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Rolady śląskie są pracochłonne, ale warto je przygotować. Są pyszne, podane zawsze z sosem i modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Warto zauważyć, że śląskie rolady mogą różnić się nadzieniem – każda gospodyni ma ulubiony przepis. Poniżej przepis mojej Teściowej.

  • 1 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6-7 plastrów wołowiny
    6-7 cienkich plastrów boczku
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 mała cebula
    1 jajko
    Musztarda ostra
    Ogórki kiszone - po połowie ogórka pokrojonego w plastry na każdy płat mięsa
    Sól, pieprz
    Olej
    1 l bulionu
    Liść laurowy, ziele angielskie
    Mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wyrobić, doprawić do smaku.
    Plastry mięsa rozbić jak najcieniej, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster boczku i wbić go tłuczkiem w mięso, następnie posmarować musztardą, po czym równomiernie na całej powierzchni rozłożyć warstwę mięsa mielonego, docisnąć i ułożyć plastry ogórka kiszonego.

    Rolady śląskie zawijać ściśle (jak krokiety – krótsze boki do środka i rulon wzdłuż dłuższego boku), następnie obwiązać je białą nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczkami. Rolady obtoczyć w mące. Smażyć na oleju na złoto. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości – powstały sos zagasić mąką i podawać z roladami. Przed podaniem usunąć też nici lub wykałaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować