1.Kajzerki pokroić w drobną kostkę i wysuszyć (np.pod kaloryferem). Rybę zmielić lub zblendować, dodać posiekana cebulę oraz pozostałe składniki na masę, łącznie z zasuszonymi bułkami, pomijając jednak jajka. Dokładnie wymieszać. Całość włożyć na noc do lodówki.
2.Następnego dnia do masy wbić jajka i ponownie wymieszać. Całość podzielić na 4 porcje i każdą przełożyć na natłuszczoną folię aluminiową.
3.Uformować roladki, zawijając folię. Przygotowane wałeczki dodatkowo ciasno owinąć folią spożywczą, przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 min. Roladki wyjąć z garnka, nie odwijając z filii, całkowicie wystudzić.
4.Wystudzone roladki odwinąć z folii. Podawać na zimno pokrojone w plastry.
Komentarze