Postne rybne kotleciki z dorsza, z dodatkiem świeżego koperku, delikatne i chrupiące. W sam raz na piątkowy obiad lub wigilijny stół.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ok.10 sztuk:
350 g filetów z dorsza lub z innej ulubionej ryby
1 mała kajzerka + mleko do nasączenia
1 cebula
1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka musztardy
1 jajko
1 łyżka przyprawy do ryb
sól, pieprz
2 łyżki bułki tartej + do panierowania
olej do smażenia
2.Kajzerkę namoczyć w zimnym mleku, następnie odcisnąć i dodać do zmielonej ryby.
3.Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, usmażyć na oleju, ostudzić i dodać do masy rybnej razem z jajkiem, musztardą, koperkiem i przyprawami. Masę wyrobić jak na kotlety, jakby bardzo kleiła się do rąk, dodać bułkę tartą.
Z masy formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze