Rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże i cukier lub miód, a następnie zalać całość letnim mlekiem i dodać 5 łyżek mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką na 25 min.
2.Po upływie czasu do przygotowanego zaczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, 50g roztopionego masła i sól. Całość zagnieść ja jednolite ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką) i odstawiać przykryte ściereczką na 1,5h
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i każdą część należy rozwałkować na owalne, podłużne placuszki, po czym każdy placuszek należy posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik.
4.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć na 20min do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Piec w 200°C (góra-dół) przez 20-25min. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego ♥
Komentarze