Rogale Śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, mięciutkie, maślane i przepyszne rogale, które skradną wszystkie podniebienia!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
    200g mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
    20g drożdży świeżych lub cała paczka drożdży suchych
    1,5 łyżeczki soli himalajskiej
    250ml mleka
    50g masła

    Dodatkowo:
    20g masła
    1 jajo
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże i cukier lub miód, a następnie zalać całość letnim mlekiem i dodać 5 łyżek mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką na 25 min.

    2.Po upływie czasu do przygotowanego zaczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, 50g roztopionego masła i sól. Całość zagnieść ja jednolite ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką) i odstawiać przykryte ściereczką na 1,5h

    3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i każdą część należy rozwałkować na owalne, podłużne placuszki, po czym każdy placuszek należy posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik.

    4.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć na 20min do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
    Piec w 200°C (góra-dół) przez 20-25min. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować