Tosty z Jajkiem po Benedyktyńsku

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe śniadanko które znika z talerza w kilka sekund

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kromki ulubionego pieczywa
    serek kanapkowy naturalny lub dla urozmaicenia smaku dowolny
    2 jajka
    2 plasterki szynki z piersi kurczaka lub indyka
    1 awokado
    sól i pieprz do smaku
    świeże oregano

    Sos Holenderski:
    2 żółtka
    1 łyżka soku z cytryny
    50g roztopionego masła
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tosty

Tosty z jajkiem po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tosty z Jajkiem po Benedyktyńsku 1. Sos Holenderski:
    1.Żółtka, sok z cytryny wrzucić do blendera i podczas miksowania stopniowo dolewać roztopione, przestudzone masło. Miksować do momentu aż sos zrobi się gęsty i bardzo jasny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Tosty:
    1.Wybrane pieczywo upiec w tosterze lub przesmażyć z odrobiną masła na patelni. Następnie posmarować tosty serkiem , położyć szynkę, awokado pokrojone na plasterki, jaja sadzone ugotowane na wodzie (można zrobić jajka w koszulkach - tutaj należy wlać odrobinę octu do wody, a gdy się zagotuje zrobić za pomocą łyżki wir i wbić jajko. Gotować 2 min.).
    Na sam koniec tosty polać sosem holenderskim, a całość jeszcze opcjonalnie doprawić solą, pieprzem i ułożyć świeże oregano. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Chleb tostowy Olej z awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować