REKLAMA

Śniadaniowe rogale

wyświetlono: 704 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Piękne, puszyste i lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe.

opublikowany: 03.09.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki soli
    360 g letniej wody
    60 g oleju
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    Mak
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-0uhoo98 1. W misie miksera umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło.
  • image-093op6p 2. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką. Chwilkę zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając od szerszego boku. Formujemy rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej.
  • image-0dk46uc 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Pieczemy na funkcji ,,góra-dół”.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE