Piernikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
1.Z mąki, pokrojonego w maleńką kosteczkę zimnego masła, żółtek, jogurtu naturalnego, kakao, cynamonu, przyprawy do piernika oraz cukru zagnieść jednolite ciasto. Następnie włożyć je do lodówki na 15min.
2.Dno foremki wyłożone papierem do pieczenia dokładnie wylepić ciastem oraz trochę jej boki. Następnie ponakłuwać całość widelcem i wstawić na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół)
Masa serowa:
1.Do misy robota kuchennego wbić jajka, dodać cukier i ubić wszystko na najwyższych obrotach na puch. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać łyżka po łyżce ser, śmietanę 30%, ekstrakt z wanilii, a na sam koniec dodać budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i wszystko jeszcze przez chwilę miksować do całkowitego połączenia się składników.
2.Tak przygotowaną masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 55min.
Przestudzoną sernik polać rozpuszczoną z olejem kokosowym w kąpieli wodnej czekoladą oraz udekorować piernikami według upodobań
Komentarze