REKLAMA

rogale śniadaniowe

wyświetlono: 5922 | dodany do książki kucharskiej: 39 | polecenia: 7

Przepyszne i delikatne rogaliki. Można je zrobić w wersji na mniej lub bardziej słodko. Doskonałe zarówno z twarogiem jak i z konfiturą.

opublikowany: 17.03.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    3 łyżki oleju
    200 ml ciepłego mleka
    25 gramów drożdży
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1 jajo
    4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)
    1/3 szklanki mleka lub rozbełtane jajo do posmarowania rogalików
    garść sezamu lub maku do posypania
Ocena:

(średnia 5 z 193 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut "do ruszenia".
    Mąkę przesiewamy z solą, resztą cukru, wbijamy jajo, dodajemy jogurt i olej, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto.
    Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut).

    Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.
    Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.
  • krok 2 2. Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.
  • krok 3 3. Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.
  • 4. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć.
    Następnie smarujemy mlekiem lub jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Porady

Jeśli chcemy uzyskać rogaliki na słodko, dodajmy 4 łyżki cukru. Jeśli zdecydowanie na wytrawnie, dajmy 1 łyżeczkę do rozczynu i 1 łyżeczkę soli do całości.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Rogale śniadaniowe wg. capri Dodane przez: EWASALNO
Rogale na mace żytniej Dodane przez: kamila19851
Rogale śniadaniewe wg Capri Dodane przez: aniak
Rogale śniadaniowe wg Capri Dodane przez: Iwona75
Rogaliki na śniadanie z przepisu Capri Dodane przez: atusia
Przepyszne rodaliki. Dodane przez: atusia


Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE