Ramen z boczkiem i kanpyo

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczny bulion podany z mnóstwem pysznych dodatków - makaronem gryczanym, jajkiem, chrupiącym boczkiem, marynowaną tykwą, grzybami, kukurydzą i szalotką. Taka zupa to pełnowartościowe, konkretne danie idealne na jesienną i zimową pluchę.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na bulion:
    Mięso na rosół, najlepiej drób i wołowina, u mnie:
    Udziec z indyka - 1szt
    Wołowina z kością - 300g
    Suszone grzyby - 1 garść
    Liście limonki kafir - 6szt
    Ostra papryczka suszona - 1-2 szt

    Marynowane jajka:
    Jajka - 4szt
    Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
    Sos sojowy - 100ml
    Mirin - 50ml

    Pozostałe dodatki:
    Boczek krojony w kostkę - 300g
    Olej sezamowy - 2 łyżki
    Sos sojowy - 2 łyżki
    Mirin - 2 łyżki
    Szalotka - 3 szt razem ze szczypiorem
    Kanpyo (marynowana tykwa) - 50g
    Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
    Makaron soba - 150g
    Do doprawiania - sos sojowy, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ramen

Ramen z boczkiem i kanpyo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka powinny marynować się 2-3 dni, więc musimy przygotować je wcześniej.
    Jajka gotujemy na półtwardo - w zależności od wielkości od 3,5-5 minut. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
    Obieramy je i wkładamy do zalewy z wody, sosu sojowego i mirinu. Wstawiamy do lodówki. Wyciągamy je godzinę przed podaniem zupy, aby nie były zbyt zimne.

    Bulion:
    Mięso, grzyby, liście kafir i ostre papryczki zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy długo, aby uzyskać aromatyczny bulion. Ja gotowałam w szybkowarze, od momentu złapania ciśnienia przez godzinę, w normalnym garnku dobrze wydłużyć czas do co najmniej 2 godzin. Mięso, liście i ostre papryczki wyjmujemy. Nie będą nam potrzebne. Grzyby również wyciągamy, będziemy podawać razem z zupą.

    Boczek marynujemy kilka godzin w mieszance sosu sojowego, mirinu i oleju sezamowego. Potem smażymy go, razem z całą marynatą. Boczek powinien być chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na tłuszczu smażymy pokrojoną szalotkę (zostawiamy tylko trochę szczypioru do dekoracji). Zdejmujemy szalotkę, a pozostały na patelni tłuszcz zlewamy do gotowego bulionu.
    Kukurydzę odcedzamy, kanpyo kroimy na mniejsze paski.
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Bulion doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

    W miskach lub talerzach układamy makaron, boczek, szalotkę, grzyby z rosołu, kukurydzę, kanpyo, połówki jajek. Zalewamy całość gorącym bulionem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wolnowarzony ramen po polsku

To może cię zainteresować