Miso ramen z kaczką

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Miso ramen z kaczką, to pyszny makaron z pikantnym, rozgrzewającym rosołem, warzywami, aromatycznym mięsem i jajkiem.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 800 g mięsa wołowego z kością ( mogą być tylko kości wołowe )
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach

    szalotka
    2 ząbki czosnku
    łyżka startego świeżego imbiru
    około 130 g boczniaków
    garść młodych liści szpinaku
    2 łyżki pasty miso
    2 łyżki sosu sojowego

    2 filety z piersi kaczki
    łyżka sosu sojowego

    3 jajka ugotowane na twardo
    cebulka dymka ze szczypiorem
    300 g makaronu ramen
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Miso ramen z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z piersi kaczki umyć, osuszyć i ponacinać po skosie. Umieścić w salaterce i dodać 2 łyżki sosu sojowego. Pomasować mięso. Wstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia ułożyć filety skórą do dołu na zimnej patelni zacząć podgrzewać. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Tłuszczy wytopi się ze skóry. Obrócić kilka razy mięso.
    Mięso wołowe umyte i oczyszczone umieścić w garnku i nalać ok 2 litry wody. Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Bez soli.
    Wywar przecedzić i do wywaru dodać drobno pokrojoną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Dodać pastę miso i sos sojowy. Dokładnie pomieszać, żeby pasta się rozprowadziła. Zagotować.
    Dodać umyte, oczyszczone boczniaki. Gotować 3 minuty. Dodać garść młodych liści szpinaku i tylko zagotować. Szpinak nie powinien być rozgotowany. Dodać soli do smaku jeśli jest taka potrzeba.
    Makaron Ramen ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Do miseczki nałożyć sporą porcję makaronu. Nalać zupy tyle, żeby makaron nie był przykryty. Na wierzchu ułożyć pokrojoną kaczkę, przekrojone jajko. Całość posypać pokrojoną dymką ze szczypiorem.
    Zupa najlepsza jest gorąca.
    Smacznego.

Porady

Ugotowane mięso wołowe można przeznaczyć na pasztet, albo pierogi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.46 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wolnowarzony ramen po polsku

To może cię zainteresować