Rafaello jaglane

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl kaszy jaglanej
    3 szkl mleka
    1 szkl wody
    250 ml mleczka kokosowego
    5 łyżek ksylitolu
    2 łyżki miodu
    1 laska wanilii
    130 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
    garść płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę dokładnie przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać kokos i dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładki mus. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, przełożyć masę jaglaną i wyrównać wierzch. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Ostudzić i schłodzić kilka godzin.

Porady

Mozna pominąć mleczko kokosowe i w zamian dodać tyle samo zwykłego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować