Ciasto rafaello z białą czekoladą

4.84 (187 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto bez pieczenia o kremowej konsystencji, która idealnie komponuje się z aromatem wiórków kokosowych. Poezja smaku nie tylko dla wielbicieli sławnych pralinek.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów
    12 łyżek wiórków kokosowych
    2 tabliczki białej czekolady
    około litr mleka
    200 g masła 82%
    3 budynie waniliowe bez cukru
    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.84 (187 ocen)

Ciasto rafaello z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA 1: w rondelku rozpuszczamy 2 białe czekolady z 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami cukru. Po wystudzeniu miksujemy to z połową ciepłego (w sensie - nie prosto z lodówki) masła.
  • 2. MASA 2: Trzy budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. W czasie gotowania dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń studzimy a następnie miksujemy z pozostałą połową ciepłego (w sensie - nie prosto z lodówki) masła.
  • 3. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy na dno warstwę krakersów. Posypujemy to 3 łyżkami wiórków kokosowych. Na to nakładamy masę nr.1. Potem ponownie krakersy i 3 łyżki wiórków. Następnie 2/3 masy budyniowej. Po tym ponownie krakersy i 3 łyżki wiórków. Na sam wierzch wykładamy pozostałą ilość masy budyniowej, całość posypujemy pozostałymi wiórkami i rozkruszonymi krakersami.
  • 4. Ciasto wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować