Do słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
masa
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka
1 szklanka wody
200 g wiórków kokosowych
pół szklanki lub więcej słodzika/cukru
wierzch
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
kokos/zmielone orzechy na posypkę
Rafaello jaglane z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 3 szklankach mleka.
Do ugotowanej kaszy, dolewamy wodę oraz wiórki kokosowe ze słodzikiem/cukrem. Mieszamy do połączenia składników i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Lekko ostudzoną masę blendujemy. Ja postawiłam na niego grubszą strukturę, ale możecie zblendować ją do gładkiej masy wedle uznania.
Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze