Rafaello jaglane z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa
    1 szklanka kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    200 g wiórków kokosowych
    pół szklanki lub więcej słodzika/cukru
    wierzch
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    kokos/zmielone orzechy na posypkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello jaglane z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 3 szklankach mleka.

    Do ugotowanej kaszy, dolewamy wodę oraz wiórki kokosowe ze słodzikiem/cukrem. Mieszamy do połączenia składników i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    Lekko ostudzoną masę blendujemy. Ja postawiłam na niego grubszą strukturę, ale możecie zblendować ją do gładkiej masy wedle uznania.

    Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować