Pyszne rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie, delikatne i pulchne rogaliki drożdżowe z marmoladą, które przypominają mi smaki dzieciństwa :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 kostka masła (200 g)
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1 kubek małej śmietany 18%
    5 dag drożdży świeżych
    1 słoik marmolady lub powideł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pyszne rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne rogaliki drożdżowe 1. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać cukier, wymieszać.
    Drożdże rozkruszyć i wrzucić do śmietany, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Pyszne rogaliki drożdżowe 2. Wyrośnięte drożdże dodać do przesianej mąki z cukrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, 1 całe jajko, a następnie zagnieść ciasto.
  • Pyszne rogaliki drożdżowe 3. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, a następnie pokroić na trójkąty.
  • Pyszne rogaliki drożdżowe 4. Na każdy trójkąt położyć 1 łyżkę marmolady lub powideł, a następnie zwijać rogaliki i piec na blasze wysmarowanej masłem oraz oprószonej mąką pszenną, przez 15 minut, w temperaturze 180°C.
  • Pyszne rogaliki drożdżowe 5. Wystudzone rogaliki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem według uznania.

Porady

Rogaliki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli nadziejemy je konfiturą z dzikiej róży lub powidłami ze śliwek węgierek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować