Mus dyniowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Aksamitny, aromatyczny mus dyniowo-jabłkowy. Idealny dodatek do deserów oraz do samodzielnego wyjadania łyżeczką ze słoiczka :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni;
    1 kg kwaśnych jabłek (szara reneta);
    sok i skórka z 1 cytryny;
    1 szklanka cukru;
    1 szklanka wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Przetwory Musy Dodatki

Mus dyniowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
  • 2. Do uduszonej dyni dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka, sok i skórkę z cytryny, 1 szklankę cukru. Całość gotować do miękkości, mieszać od czasu do czasu.
  • 3. Gdy masa będzie już rozgotowana, można ją zblendować i ponownie zagotować, po czym można przełożyć ją do wygotowanych słoików.
  • 4. Słoiki wypełnione gorącą masą odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Porady

Aby mus był bardziej aromatyczny, można na etapie gotowania masy dodać parę goździków i odrobinę cynamonu, a następnie całość zblendować i ponownie zagotować. Z podanych proporcji można otrzymać 8 słoików musu o pojemności 400 gramów każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Cytryna Dynia Goździki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować