Rogaliki drożdżowe

4.97 (151 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane ulubionym dżemem lub czekoladą - pycha! Rogaliki znikają w mig ;) Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    0,5kg mąki
    0,5 szklanki mleka
    5dag drożdży
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    Szczypta soli

    Dżem, marmolada, krem czekoladowy, świeże owoce itp.
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.97 (151 ocen)

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną podgrzanego mleka.
    Mąkę przesiać do miski, dodać rozkruszoną margarynę, zagniatając ciasto dodawać pozostałe składniki. W razie potrzeby podsypać mąką.
    Przy wyrabianiu ciasta mleko ma być letnie, margaryna miękka. Wszystkie pozostałe składniki mają mięć temperaturę pokojową – jednakową.
    Wyrobione ciasto przełożyć do gazy lub ścierki i zanurzyć w garnku z zimną wodą. Odczekać aż ciasto wypłynie – około 30 minut.
    Ciasto podzielić na kawałki - u mnie wyszły 4 części. Każdą rozwałkować na koło i wykroić trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Ciasto zwijać i nadać mu kształt rożka. Ułożyć je na formie, poczekać aż wyrosną i upiec w 180 stopni około 20 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować