Czekoladowe, kruche ciasteczka z rumem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, błyskawiczne ciasteczka czekoladowe z delikatnym aromatem rumu.
Świetne do popołudniowej kawy lub herbaty.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej;
    1 kostka masła;
    5 łyżek cukru pudru;
    1 żółtko;
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    2 łyżki gorzkiego kakao;
    1 kieliszek rumu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe, kruche ciasteczka z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką pszenną, dodać cukier puder, żółtko, kakao, proszek do pieczenia oraz rum.
    Zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Z ciasta uformować wałeczek i pociąć ciasto na 2 cm plastry.
    Plastry rozpłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
  • 3. Wystudzić ciastka.

Porady

Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardziej słodkie, możemy je udekorować roztopioną czekoladą mleczną lub białą, albo polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Czekolada Kakao Mąka pszenna Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować