rogaliki krucho-drożdżowe z morelową marmoladą

4.51 (144 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam je nie tylko dlatego, że są prze smaczne ale głównie temu, że ich zrobienie zajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży to ciasto nie musi wyrastać. Tak więc maksymalnie godzina i mamy całą tacę ciasteczek. Nie czekajcie do niedzieli, zróbcie już dziś!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:

    4 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    50 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    250 g masła
    dodatkowo:
    300 g marmolady morelowej (lub innej twardej)
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Rogaliki krucho-drożdżowe z morelową marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, odstawić na 10 minut. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kule i każdą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżce marmolady i zwijać w rogaliki zaczynąjąc od podstawy trójkąta w stronę czubka. Układać na blaszce wyścielonej papierem. Jajko rozbełtać i smarować nim rogaliki. Piec w 200*C około 12-15 minut, aż się zarumienią.
    Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i smarować wystudzone rogaliki, wierzch posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować