ROGALIKI DROŻDŻOWE

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie, puszyste rogaliki drożdżowe

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    90 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    100 g kwaśnej śmietany 18 %
    25 g świeżych drożdży
    40 g cukru
    szczypyta soli

    Na nadzienie:
    kostki mlecznej czekolady
    lub 4-5 jabłek
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    cynamon według uznania
    cukier waniliowy do posypania na wierzchu
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce utrzeć drożdże z cukrem i śmietaną, odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu do rozczynu przesiać mąkę i jajka oraz wlać roztopione masło i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
    W tym czasie jabłka porkroić w kosteczkę, przesmażyć z cukrem i cynamonem na maśle, nie za długo, aby format kosteczek pozostał.
    Wyrośnięte ciasto wrobić na stolnicy, podzielić na 5 częsci, każdą część rozwalkować na okrąć, kroić w trójkąty, nakładać prażone jabłuszka lub czekoladę i zwijać w rogaliki.
    Odstawić je na kilka minut do wyrośnięcia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i na wierzchu tych z czekoladą posypać lekko cukrem weniliowym, a tych z jabłuszkiem cukrem waniliowym pomieszanym z cynamonem.
    Piec w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut bez termoobiegu, na złoty kolor.

Porady

Rogliki można studzić na kratce, nadzienie również może być dowolne, co kto lubi, Jak prażone jabłka dodamy jeszcze cieple rogaliki będą szybko wyrastać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe

To może cię zainteresować