Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce utrzeć drożdże z cukrem i śmietaną, odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu do rozczynu przesiać mąkę i jajka oraz wlać roztopione masło i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie jabłka porkroić w kosteczkę, przesmażyć z cukrem i cynamonem na maśle, nie za długo, aby format kosteczek pozostał.
Wyrośnięte ciasto wrobić na stolnicy, podzielić na 5 częsci, każdą część rozwalkować na okrąć, kroić w trójkąty, nakładać prażone jabłuszka lub czekoladę i zwijać w rogaliki.
Odstawić je na kilka minut do wyrośnięcia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i na wierzchu tych z czekoladą posypać lekko cukrem weniliowym, a tych z jabłuszkiem cukrem waniliowym pomieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut bez termoobiegu, na złoty kolor.
Porady
Rogliki można studzić na kratce, nadzienie również może być dowolne, co kto lubi, Jak prażone jabłka dodamy jeszcze cieple rogaliki będą szybko wyrastać
Komentarze