Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Polędwiczki w paście pomidorowej i sosie sojowo - grzybowym marynujemy, w tym czasie cebulkę podsmażamy, a kaszę gotujemy. Mięso miksujemy i dobrze doprawiamy, następnie kaszę, cebulę, koperek i żółtka dokładamy. Całość łączymy i z powstałej masy kuleczki lepimy.
Takie małe pulpeciki z mące obtaczamy i na kilka chwil do wody wrzucamy.
Tylko masełkiem polane, błyskawicznie są zjadane.

Polecam spróbować, a z pewnością nie będziecie żałować .

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ok. 55 szt.:
    100 g pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem ,
    2 łyżki sosu sojowego – grzybowego,
    800 g polędwiczek z kurczaka (ok. 16 szt.),
    300 g kaszy gryczanej prażonej extra,
    1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    2 białe cebule,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    chili świeżo mielona do smaku,
    sól do smaku
    2 żółtka,
    pęczek koperku,
    ponadto:

    mąka pszenna do obtoczenia,
    masło.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sosem sojowym i pastą pomidorową. Odstawiamy na ok. 20 min.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą do smaku.
    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 2. Mięso z pomidorami miksujemy lub mielimy.
    Koperek siekamy.
    Do dużej miski przekładamy kaszę, polędwiczki, cebulę, koperek i pieprz młotkowany. Całość mieszamy.
    Żółtka dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do mięsa z kaszą, doprawiamy solą, chili i całość jeszcze raz mieszamy.
    Za pomocą dużej łyżki nabieramy masę z której lepimy kulki, obtaczamy je w mące. Odkładamy na desce podsypaną dodatkowo mąką.
    Z tej porcji wyjdzie ok. 55 kulek.
  • Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej 3. Pulpety ( po kilka sztuk) gotujemy w lekko osolonej wodzie, 2 – 3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
    Rada: jeśli pulpety zrobimy większe, czas gotowania się wydłuży.
    Podajemy je z masłem lub ulubionym sosem np. pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kurczak Polędwiczki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować