Pulpety po azjatycku

4.5 (176 ocen)

Lubię "odmieniać" mięso mielone. Tym razem podaję je z ostrym sosem pomidorowym i z dodatkiem mleka kokosowego, po azjatycku. Pyszny i treściwy obiad.

Składniki:

  • Mięso:
    700 g mięsa mielonego
    1 czerstwa bułka
    1 cebula
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 jajko
    1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    1 łyżeczka soli
    2-3 łyżki bułki tartej, do obtaczania mięsa

    Sos azjatycki:
    400 g pomidorów z puszki
    2 papryczki chilli
    0,5 cm kawałek imbiru
    2 szalotki
    1 puszka mleczka kokosowego
    2 łyżki sosu sojowego
    ew. sól do smaku
    1 garść świeżej bazylii
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Pulpety po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pulpety: bułkę namocz w ciepłej wodzie, jak zmiękknie odciśnij i przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę dodaj też do miski, dołóż mięso i resztę składników i dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. Każdą obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy.
  • 2. Na sos: imbir obierz i razem z chilli i szalotkai posiekaj drobno. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć chilli, imbir, szalotki i przesmaż z 2 minuty ciągle mieszając. Do garnka wlej pomidory z zalewą, duś ok. 10 minut, dolej mleczko kokosowe i pogotuj jeszcze z 10 minut. Sos dopraw posiekaną bazylią, sosem sojowym i ew. solą. Do gotowego sosu wrzuć pulpety i pogotuj chwilkę. Pulpety serwuj z ulubionym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować