Pulpety po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pulpety: bułkę namocz w ciepłej wodzie, jak zmiękknie odciśnij i przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę dodaj też do miski, dołóż mięso i resztę składników i dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. Każdą obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy.
2.Na sos: imbir obierz i razem z chilli i szalotkai posiekaj drobno. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć chilli, imbir, szalotki i przesmaż z 2 minuty ciągle mieszając. Do garnka wlej pomidory z zalewą, duś ok. 10 minut, dolej mleczko kokosowe i pogotuj jeszcze z 10 minut. Sos dopraw posiekaną bazylią, sosem sojowym i ew. solą. Do gotowego sosu wrzuć pulpety i pogotuj chwilkę. Pulpety serwuj z ulubionym ryżem.
Komentarze