Ogórki po azjatycku

4.51 (190 ocen)

  • 2 godz.

Wyjątkowe, doskonałe do azjatyckich dań z ryżem. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    1,5 łyżki soli
    1,5 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    150 g świeżego imbiru
    główka czosnku
    2 papryczki chilli
    1 szklanka octu
    5 szklanek wody
    2 łyżki sezamu
    1 łyżka oleju sezamowego
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i ścinamy obieraczką plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na dwie godziny.
    Następnie odlewamy wodę.

    Czosnek oraz imbir obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawy dodajemy do ogórków, posypujemy lekko uprażonymi ziarnami sezamu.

    Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej sezamowy, cukier, miód oraz papryczki chilli.

    Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą.

    Pasteryzujemy pięć minut, odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Sezam Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować