Wołowina na ostro z makaronem ryżowym i warzywami :)
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu B:
20 dkg wołowiny
10 g grzybów mun
100 g pieczarek
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 mały por
składnik podstawowy dodatkowy:
100 g makaronu ryżowego
składniki robocze:
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
sos sojowy
sos do dań z woka
sos chili
przyprawa orientalna
olej do dań z woka
dekoracja:
czarny sezam
szczypior
Wołowina po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę pokroić w paseczki, dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę przyprawy orientalnej, po łyżce sosu do dań z woka sosu chili i 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, pora w krążki, pieczarki w plasterki, grzyby mun zalać wrzątkiem.
W woku rozgrzać olej i wrzucić marchewkę z pietruszką, po 3-4 minutach wrzucić mięsa, a kiedy się obsmaży, grzyby mun razem z wodą, pieczarki i pora. Całość smażyć 10 minut.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wymieszać z mięsem i warzywami. Przełożyć na talerze i udekorować sezamem i posiekanym szczypiorem. Smacznego :)
Komentarze