Schab po azjatycku

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Szybko i smacznie na obiad czasem możemy sobie pozwolić na zrobienie sosu ze słoika..

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dag schabu bez kości
    1 łyzka mąki ziemniaczanej
    1 słoik sosu słodko-kwaśnego
    1 marchewka młoda
    1/2 sztuki papryki czerwonej
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 puszki pędów bambusa
    3 plasterki ananasa z puszki
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyzki oleju ryżowego
    pieprz czarny do smaku
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    ryż ugotowany na sypko
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Schab po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać ,pokroić w kostkę ,wymieszać z mąką i doprawić solą do smaku oraz pieprzem.



    Marchewkę i paprykę obrać pokroić w nieduże słupki.Cebulę obrać pokroić w kostkę ,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bambusa osaczyć z zalewy ,ananasa pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mieso przesmażyć na dużym ogniu,ciągle mieszając.



    Zdjąć z patelni mięso i na tym samym tłuszczu przesmażyć wszystkie warzywa łącznie z pędami bambusa i ananasem,wrzucić do warzyw mięso i dusić aż staną sie miękkie.



    Następnie wlać sos słodko-kwaśny ze słoika ,doprowadzić do wrzenia dusić jeszcze około 3 minuty doprawiając sos sokiem z limonki,ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

    Podawać od razu gorące najlepiej z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować