Puchate bułeczki z farszem z kiszonej kapusty i korzennych przypraw

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Przepyszne babeczki/bułeczki drożdżowe z rewelacyjnym wypełnieniem. Kiszona kapusta, grzyby, cebula, bakalie i korzenne przyprawy - to niebanalne połączenie zaskakuje swoim oryginalnym charakterem. Zamknięty w puchatych drożdżowych babeczkach farsz fenomenalnie sprawdzi się do barszczu na wigilijnym stole, ale także jako przekąska na karnawałowych przyjęciach.

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
    400 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    500 g kapusty kiszonej
    1 garść suszonych grzybów
    1 duża cebula
    1/2 szklanki czerwonego wina
    8 suszonych śliwek
    1 jabłko
    1 garść orzechów włoskich
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki mielonych goździków
    ½ łyżeczki suszonego imbiru
    1 łyżeczka mielonych płatków chili
    2 łyżki sosu sojowego
    sól, świeżo mielony pieprz
    3 łyżki płatków migdałowych do dekoracji
    1 łyżka maku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Puchate bułeczki z farszem z kiszonej kapusty i korzennych przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 2. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą. Kiedy będą miękkie kroimy je w paseczki (wodę zachowujemy).
  • 3. Kiszoną kapustę wraz z grzybami, tartym jabłkiem i wodą po grzybach wrzucamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 30 minut na małym ogniu, aż większość wody odparuje.
  • 4. Cebulę kroimy w kostkę, a śliwki w paseczki.
  • 5. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła podsmażamy cebulę. Do garnka z kapustą dodajemy zawartość patelni, wino, posiekane orzechy oraz śliwki. Doprawiamy przyprawami i całość gotujemy jeszcze przez kilka minut aż farsz całkowicie odparuje.
  • 6. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilkę ugniatamy, po czym rozwałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Pokrywamy go przygotowanym farszem, zwijamy w rulon i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Rulony wkładamy kolejno do natłuszczonych otworów w formie na większe babeczki, obsypujemy płatkami migdałowymi oraz makiem i odstawiamy na 20 minut. Bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez 50 min. Gotowe danie dekorujemy rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Bakalie Mąka Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować