Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

  • wyświetlono: 14632 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Fuczki to placuszki, które są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie. Wiele osób może zaskoczyć składnik, którym jest kiszona kapusta. Fuczki bieszczadzkie wyglądem przypominają tradycyjne placki ziemniaczane. Wypróbuj placki z kiszonej kapusty.

P1040742 (3)
  • 3 porcje
  • 15min

Składniki

kapusta kiszona odciśnięta 300 g,
mąka pszenna 1 szklanka,
mleko 3/4 szklanki,
jajko 1 szt,
kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
majonez 2 łyżki,
jogurt naturalny 2 łyżki,
czosnek 1 ząbek,
zioła prowansalskie szczypta,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania przepisu:

Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

  • 1. Fuczki - przepis:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto na fuczki będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Usmażone placuszki podajemy z sosem. Fuczki są gotowe!

Fuczki - sposób na proste danie

Przepis na fuczki wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej. Proste, tanie i smaczne danie na bazie kiszonej kapusty. Fuczki bieszczadzkie to posiłek przypominający zarówno placki ziemniaczane, jak i wytrawne placki w stylu racuchów. Często doprawia się je kminkiem, ale świetnie smakują z odrobiną kminu rzymskiego. Jednak warto wiedzieć, że fuczki przygotowywane są z gęstego ciasta naleśnikowego. Fuczki bieszczadzkie nie mają specjalnych wymagań, co do określonego tłuszczu. Można z powodzeniem smażyć je również na oleju roślinnym, maśle klarowanym, smalcu lub oleju kokosowym. 

Fuczki to także świetna przekąska dla wegetarian i wegan. W takim wypadku, zamiast jajek należy użyć namoczonego zmielonego siemienia lnianego i w tradycyjnym przepisie zamienić mleko na ulubiony napój roślinny. Kwaśne fuczki będą świetnie smakować z dodatkiem napoju owsianego, napoju sojowego lub napoju ryżowego. Fuczki można podawać z sosem czosnkowym, posiekanymi świeżymi ziołami np.: natką pietruszki lub tymianku. 

Fuczki należy smażyć z obu stron na patelni o nieprzywierającym, grubym dnie. Patelnie żeliwne świetnie przewodzą i utrzymują ciepło, które dokładnie rozchodzi się po plackach. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackikapustasossmażonekiszonaczosnkowy

Komentarze

Podobne przepisy

placki1

Dodane przez: paolineczka

Placki ziemniaczane z młodą kiszoną kapustą

Bez dwóch zdań – młode warzywa...

placki

Dodane przez: Aga72

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Dziś jest taki upał że nie ma czym...

Placki z kiszoną kapustą

Dodane przez: bozena68

Placki z kiszoną kapustą

Kiszona kapusta ..w plackach? tak...

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Dodane przez: teresa-kr

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Propozycja urozmaicenia podania...

Placuszki z kapusty

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Placuszki z kapusty kiszonej

Placuszki z kapusty kiszonej są...

gotowe

Dodane przez: ziutula

placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, porem...

placki są smaczne, syte................SMACZNEGO!!!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE