Kulebiak z farszem z kiszonej kapusty i suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 54 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do barszczyku smakuje rewelacyjnie - nie tylko w wigilię.

ankad21
  • 10 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:

400 g mąki
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Farsz:

500 g kiszonej kapusty
1 cebula
połowa marchewki
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
odrobina pieprzu
płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Kulebiak z farszem z kiszonej kapusty i suszonymi grzybami

  • 1. Suszone grzyby zalać ciepłą wodą, zostawić do namoczenia.
  • 2. Wodę z grzybów odstawić, grzyby pokroić w paseczki.
  • 3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Usmażyć na oleju.
  • 4. Kapustę przelać wodą, lekko odcedzić .
  • 5. Włożyć do garnka, dodać obraną, startą na dużych oczkach marchewkę, przyprawy, podsmażoną cebulę.
  • 6. Dodać również wodę z grzybów, oraz dodatkowo jedną szklankę wody. Wymieszać i gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka.
  • 7. Ugotowaną kapustę wystudzić.
  • 8. Z drożdży odrobiny mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 9. Do mąki dodać resztę letniego mleka, 2 żółtka, łyżeczkę soli i 3 łyżki roztopionego masła/lub oleju/ i wyrobić gładkie ciasto.
  • 10. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • 11. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zarobić ponownie, kawałek oderwać na ozdobne wzroki na wierzchu kulabiaka.
  • 12. Pozostałe ciasto rozwałkować na podłużny placek /szerokość nie może być większa niż długość blachy/.
  • 13. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie wystudzony farsz.
  • 14. Zwinąć w rulon, przenieść na blaszkę /17x35cm/ wysmarowaną olejem.
  • 15. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 16. Odłożony kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć ozdobne kształty i przykleić na wierzchu kulebiaka. Posmarować jajkiem.
  • 17. Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
  • 18. Piec w 175 stopniach ok 40 minut.
  • 19. Po upieczeniu wystudzić chwilę w uchylonym piekarniku.
  • 20. Inspiracja: www.aniagotuje.pl

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta kiszonagrzybyKuebiak

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Paszteciki to tradycyjna świąteczna...

Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem

Dodane przez: KatarzynaJ

Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną,...

Doskonale smakują zarówno na ciepło,...

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: AnalizaSmaku

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Święta coraz bliżej, a wraz z nimi...

bigos

Dodane przez: Agnieszka 72

Bigos świąteczny z kiszonej kapusty

Święta już niebawem a mianowicie...

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Dodane przez: bienpyt

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Zamiast tarty serwuję kruche różyczki...

Tartaletki z kapustą kiszoną i grzybową kruszonką

Dodane przez: aga3103

Tartaletki z kapustą kiszoną i grzybową kruszonką

Tartaletki z kiszoną kapustą to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE