Bigos z kiszonej kapusty

4.82 (220 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Smaczny, tradycyjny bigos. Pierwszy raz gotowałam bigos i wyszedł mi bardzo dobry :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 kg kapusty kiszonej
    - 60 dkg łopatki
    - 50 dkg kiełbasy
    - cebula
    - przyprawa do bigosu
    - 3 liście laurowe
    - 5 ziarenek ziela angielskiego
    - garść grzybów suszonych
    - mały koncentrat pomidorowy ( ja dodałam nie cały )
    - olej
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.82 (220 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć ok.30 min. przed, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą ( tak, żeby przykryło ), gotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, grzybami. Cebulę, łopatkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Łopatkę dusić do miękkości i dodać cebulę i kiełbasę i dalej trochę dusić. Do kapusty dodać mięso, cebulę i kiełbasę. Dodać niecały słoiczek koncentratu pomidorowego, niecałą przyprawę do bigosu, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Porady

Bigos im więcej razy odgrzewany tym jest lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować