Bigos z kiszonej kapusty

  • wyświetlono: 15095 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Smaczny, tradycyjny bigos. Pierwszy raz gotowałam bigos i wyszedł mi bardzo dobry :)

myszka23
  • 130min

Składniki

- 2 kg kapusty kiszonej
- 60 dkg łopatki
- 50 dkg kiełbasy
- cebula
- przyprawa do bigosu
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- garść grzybów suszonych
- mały koncentrat pomidorowy ( ja dodałam nie cały )
- olej
- sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos z kiszonej kapusty

  • 1. Grzyby namoczyć ok.30 min. przed, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą ( tak, żeby przykryło ), gotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, grzybami. Cebulę, łopatkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Łopatkę dusić do miękkości i dodać cebulę i kiełbasę i dalej trochę dusić. Do kapusty dodać mięso, cebulę i kiełbasę. Dodać niecały słoiczek koncentratu pomidorowego, niecałą przyprawę do bigosu, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Porady

Bigos im więcej razy odgrzewany tym jest lepszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylakapusta kiszonagrzybyłopatka

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

Dodane przez: kuchenny świat

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

Zapraszam na smaczny, rozgrzewający...

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: nataliaa92

Bigos z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę uważam za...

Bigos z kapusty kiszonej z dynią

Dodane przez: monikaT83

Fit bigos z kapusty kiszonej z dynią,

Zapraszam na bardo smaczny bigos...

Bigos "pekiński"

Dodane przez: Cukiereczek

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej przypomina...

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: agarybak76

Bigos z młodej kapusty

Z dodatkiem świeżych pomidorów,...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bigos z kapusty kiszonej

Smaczna potrawa szybka w przygotowaniu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE