Pstrąg w zalewie słodko kwaśnej z suszonymi morelami

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna rybka rozpływająca się w ustach

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większy świeży pstrąg ok. 700g lub 2 filety z niego
    mąka wymieszana z w własną tartą bułką + 1 jajko do panierowania
    sól i pieprz biały do ryby
    olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
    szybka zalewa:
    1 l wody + 200 ml octu + większa cebula + 3 listki laurowe + 4 ziela ang + łyżka soli + 2, 5 łyżki cukru + garść moreli suszonych ciemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Pstrąg w zalewie słodko kwaśnej z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zalewę :
    wodę zagotować z cebulą, morelami i wszystkimi przyprawami, po 5 minutach wlać ocet i jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
    W międzyczasie sprawioną i odfiletowaną rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, opanierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron dość krótko aby tylko się ścięła.
    Jeszcze gorącą ułożyć na półmisku warstwami podlewając ciepłą zalewą, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, po czym można przełożyć do lodówki.

Porady

Musimy pamiętać żeby ryby nie przeciągnąć czyli nie smażyć za długo gdyż będzie wiórowata, dotyczy to wszystkich ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować