1 większy świeży pstrąg ok. 700g lub 2 filety z niego
mąka wymieszana z w własną tartą bułką + 1 jajko do panierowania
sól i pieprz biały do ryby
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
szybka zalewa:
1 l wody + 200 ml octu + większa cebula + 3 listki laurowe + 4 ziela ang + łyżka soli + 2, 5 łyżki cukru + garść moreli suszonych ciemnych
Pstrąg w zalewie słodko kwaśnej z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zalewę :
wodę zagotować z cebulą, morelami i wszystkimi przyprawami, po 5 minutach wlać ocet i jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie sprawioną i odfiletowaną rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, opanierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron dość krótko aby tylko się ścięła.
Jeszcze gorącą ułożyć na półmisku warstwami podlewając ciepłą zalewą, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, po czym można przełożyć do lodówki.
Porady
Musimy pamiętać żeby ryby nie przeciągnąć czyli nie smażyć za długo gdyż będzie wiórowata, dotyczy to wszystkich ryb.
Komentarze