RYBA W ZALEWIE SŁODKO KWAŚNEJ

4.62 (234 ocen)

  • 60 min

Robię dwie wersje,jedną do zjedzenia od razu na drugi dzień,drugą do słoików.Podaje dwie,bo rybka jest naprawdę pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg
    mąka do panierowania
    sól
    zalewa:
    1 szkl.octu
    5 szkl wody
    1 łyzka soli
    5 łyżek cukru
    ziele angielskie,liście laurowe
    cebula(do wersji bez wekowania)
Wystaw ocenę:

4.62 (234 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano.
  • 2. Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprpocz ziela i listka laurowego).
  • ryba w słoiku 3. WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie,kiedy składniki sie przegryzą.
  • ryba w zalewie z cebulką 4. WERSJA BEZ WEKOWANIA:Cebule kroimy w piórka,układamy do garnuszka lub wiekszej miseczki.Na to układamy posmażone rybkI.Przekładamy cebulką.Zalewamy zalewą.Odstawiamy na conajmniej dobe zeby składniki sie przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować