Pstrąg łososiowy z pieprzowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczne i smaczne filety.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet świeżego pstrąga łososiowego
    olej do smażenia wg potrzeb
    Marynata:
    sok z 1 pomarańczy
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki mielonej papryki
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    Sos:
    5 dag masła
    50 ml białego wina
    2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg łososiowy z pieprzowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na porcje.
    2.Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy dokładnie sok.
    3.Sok mieszamy z imbirem, papryką, solą i białym pieprzem , polewamy rybę i wstawiamy ją na co najmniej godzinę do lodówki/można na całą noc/.
    4.Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy pstrąga skórą do dołu i smażymy do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca, przewracamy rybę i smażymy ok 3 minut.Usmażoną rybę trzymamy w cieple.
    5.Na patelnię wkładamy masło, łyżeczkę pieprzu kolorowego lekko zgniatamy w możdżierzu, drugą zostawiamy w całych ziarnach, dodajemy do roztopionego masła, wlewamy wino, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, imbir i smażymy do momentu aż sos zgęstnieje, doprawiamy lekko solą.
    6.Ciepłą rybę wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem.

Porady

Tak przygotowanego pstrąga możemy podawać do opiekanych ziemniaków, frytek lub do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować