Pstrąg łososiowy z pieprzowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1,Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na porcje.
2.Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy dokładnie sok.
3.Sok mieszamy z imbirem, papryką, solą i białym pieprzem , polewamy rybę i wstawiamy ją na co najmniej godzinę do lodówki/można na całą noc/.
4.Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy pstrąga skórą do dołu i smażymy do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca, przewracamy rybę i smażymy ok 3 minut.Usmażoną rybę trzymamy w cieple.
5.Na patelnię wkładamy masło, łyżeczkę pieprzu kolorowego lekko zgniatamy w możdżierzu, drugą zostawiamy w całych ziarnach, dodajemy do roztopionego masła, wlewamy wino, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, imbir i smażymy do momentu aż sos zgęstnieje, doprawiamy lekko solą.
6.Ciepłą rybę wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem.
Porady
Tak przygotowanego pstrąga możemy podawać do opiekanych ziemniaków, frytek lub do pieczywa.
Komentarze