Uwielbiam ryby. Ta w sosie koperkowym jest moją ulubioną propozycją.Często przygotowuje ją w piątki. Sos koperkowy wspaniale komponuje się ze smakiem pstrąga
30 min
Składniki:
świeży filet pstrąga łososiowego ( ze skórą)
Sos:
ok 20 g masła
3 łyżki mąki
2 -3 szkl wody
sól , pieprz
spory pęczek koperku
Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztapiamy masło , dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, wlewamy wody. Gotujemy
2.Koperek płuczemy pod zimną wodą. Siekamy drobno. Dodajemy do wody z zasmażką. PRzyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 15 min
3.Z filetu ryby wyciągamy ewentualnie ości.
Rozgrzewamy patelnie grillową. Układamy na patelnie filet skórą do dołu. Smażymy ok 8 min, przewracamy na drugą stronę i również smażymy 8 min.
4.Rybę wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Komentarze