Zapiekane naleśniki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja dla naleśników z serkiem.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki;
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżki oleju
    3/4 szklanki wody
    szczypta soli
    olej do smarowania patelni
    Nadzienie:
    2 szt. serka homogenizowanego
    2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
    Sos do naleśników:
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego /płaska/
    125 ml śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko

Zapiekane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól, olej i mieszamy blenderem. Następnie wsypujemy mąkę ,bardzo dokładnie mieszamy dodając po trochę wody. Ciasto musi mieć gładką, nie za gęstą konsystencję. Gęstość ciasta reguluję wodą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło.
    2.Po tym czasie nagrzewamy patelnię, spryskujemy ja olejem i smażymy naleśniki.
    3.Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i smarujemy nim placki, które zwijamy w rulonik.
    Naleśniki kroimy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Sos do naleśników:
    Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania jednolitej masy, sosem polewamy naleśniki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na co najmniej 10 -15 minut, Podajemy gorące.

Porady

Naleśniki możemy przygotować dzień wcześniej, a zapiekać następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować