Warzywny,pożywny krem, zwłaszcza dla niejadków, znika w oka mgnieniu.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 sztuki ziemniaków
1 niewielki seler
1 duży por /biała część/
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
150 g sera pleśniowego
1 szklanka mleka
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
Zupa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Warzywa obrać, umyć i pokroić - ziemniaki i selera w kostkę, a pora w krążki.
2.Na patelni rozgrzać masło i olej, włożyć ziemniaki i selera podsmażyć, dodać pora i chwilę smażyć warzywa razem często mieszając.
3.Przełożyć je do garnka, wlać wywar, postawić na gazie i dodać pokrojony ser pleśniowy. Gotować do miękkości warzyw, wlać mleko, doprawić solą i pieprzem i całość zagotować.
4.Zupę zmiksować blenderem, nalać do miseczek lub talerzy i do każdej dodać po łyżce gęstej śmietany. Udekorować porem lub inną zieleniną.
Komentarze