Zupa z serem pleśniowym

4.49 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Warzywny,pożywny krem, zwłaszcza dla niejadków, znika w oka mgnieniu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 sztuki ziemniaków
    1 niewielki seler
    1 duży por /biała część/
    1 litr wywaru warzywnego
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    150 g sera pleśniowego
    1 szklanka mleka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Warzywa obrać, umyć i pokroić - ziemniaki i selera w kostkę, a pora w krążki.
    2.Na patelni rozgrzać masło i olej, włożyć ziemniaki i selera podsmażyć, dodać pora i chwilę smażyć warzywa razem często mieszając.
    3.Przełożyć je do garnka, wlać wywar, postawić na gazie i dodać pokrojony ser pleśniowy. Gotować do miękkości warzyw, wlać mleko, doprawić solą i pieprzem i całość zagotować.
    4.Zupę zmiksować blenderem, nalać do miseczek lub talerzy i do każdej dodać po łyżce gęstej śmietany. Udekorować porem lub inną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować