• 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczne powidła śliwkowe których nie może zabraknąć w spiżarce na zimę.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
    1 niecała szklanka cukru
    2 łyżki octu spirytusowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżem ze śliwek

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki opłucz, przekrój na pół, usuń pestki. Do garnka z grubym dnem włóż śliwki i wlej trochę wody, ustaw na palniku z małym ogniem. Dodaj cukier i ocet. Śliwki mieszaj często drewnianą łyżką, by się nie przypaliły.
    Kiedy będą już gęste, pozostaw je do całkowitego wystygnięcia nawet na całą noc. Zimne ponownie zagotuj na bardzo wolnym ogniu i gorące przełóż do słoików. Pasteryzuj około 10 minut, po wyjęciu odwracaj do góry dnem. Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu.

Porady

Na powidła najlepiej nadają się śliwki dojrzałe lekko pomarszczone przy ogonkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować